„200 slov“

Zapomenuté video z Ádru přelomu 90. let. Kája Krecbach v „Tréninkovce“ a hromadný výstup na Starostu

01. 07. 2021, Standa „Sany“ Mitáč

Sezónní uzavírka končí v Adršpašsko-teplických skalách právě dnes a většina obvodů se otevírá. K tomuto šťastnému lezeckému datu jsme se rozhodli vydat jednu perlu z naší badatelské činnosti. Na přelomu 80. a 90. navštívila Ádr skupinka tří francouzských lezců a jejich výlet zdokumentovala německá televize. Ve videu se nám díky Zbyškovi Česenkovi povedlo identifikovat tři české lezce – Káju Krecbacha, Vláďu Meiera a Tomáše „Bobise“ Řehnu (ten se mihne jen na pár vteřin, pozn. red).

Jméno „Krecbach“ z našich článků znáš pravděpodobně z rozhovoru s Kokšou, který tvořil údernou dvojici s Jardou Krecbachem. „Kokša a Krecbach – dva trhani, kteří nedělají nic jiného než sedmy.“ Bohužel, Jarda Krecbach ve svých 24 letech nešťastně zahynul na Huascaránu v roce 1970. Jeho bratr Karel, který dříve také lezl (udělal přibližně 45 prvovýstupů, pozn. red.), měl syna Káju. Kája na videu leze „Tréninkovou spáru“, když mu bylo něco přes 20 let. Bohužel, Kája loni zemřel – letos by mu bylo 55 let.

Pokud si chceš od Káji Krecbacha mladšího něco vylézt, můžeš zkusit třeba „Jadernou aktivitu“ VIIc na Tři Obry, kterou udělal se svým bratrem Ondrou. „Ale to prý není moc pěkná cesta,“ říká Linda Krecbachová a raději doporučuje slavnou „Tomášku“ V na Hroche, kterou Kája Krecbach udělal také s Ondrou, když mu bylo 13 let.

Ve videu se objeví (jistí tady, pozn. red.) také další místní lezec – Vláďa Meier ve svých bačkůrkách. „Když jsem na to video koukal, byl jsem moc rád, že tam figuruje i taťka. Přestože už měl panděro a byl mimo kondici,“ říká adršpašský Tom Meier.

Jeho táta dělal v roce 1966 (po tom, co Kokša už vyrazil na moře, pozn. red.) třeba slavnou „Klenbu“ VIIIa (VIIIc) na Zámek. „Táta šel ten převis, Jarda Krecbach spodek a ještě tam s nimi byl tátův brácha Milan Meier, který už taky nežije.“ K prvovýstupu na Zámek se vypráví jedna historka: „Asi víš, že ta římsa nad převisem je dost osolená. Chlapi nevěděli, jak se tam zajistit, až na to přišel taťka. Vrazil do vodorovné spárky násadu od krumpáče, do ní si sednul a zavrtal,“ směje se Tomáš, jehož chaloupka se ve videu také objevila – na páté vteřině s Králem ještě bez vzrostlých stromů.

Video jsme získali z archivu Bernda Arnolda – zatím jsme přesně nezjistili, kdo ho točil a v jakém roce vzniklo. Pokud budeš vědět víc, napiš nám prosím do redakce: [email protected]

Kája Krecbach v „Tréninkovce“ VIIb a další záběry ze začátku 90. let.
Klettern in Adrspach. Připravili jsme české titulky.


I malé články dají dohromady dost práce. Díky za tvoji podporu