„200 slov“

Zevrubná analýza vnímání chutě ovesné kaše: Požitek není konstantní, ale relativní v čase

16. 12. 2019 | Honza Bořil
Ovesná kaše je zvláštní věc. Ne snad svou konzistencí (i když tou teda trochu taky), ale svou chutí. Ta totiž na rozdíl od většiny jiných jídel není konstantní, ale mění se relativně v čase. My jsme se o téhle univerzálně platné poučce zas a znova poučili během tří týdnů v Kyrgu. V první fázi je to delikátní pokrm. Konečně jsme vypadli […]

Ukradený banana bread. Tajný recept jak sbalit kluka v Anglii

14. 12. 2019 | Barbora Sojková
Demografie univerzitního města Oxfordu je pro randění nepříznivá. Angličani začínaj s vysokou školou dřív než my z kontinentální Evropy, a protože mají na krku školný, tak se neflákaj a dřív s ní i končí. V mém okolí je všem 24, a to jsou taky doktorandi – a pokud je jim tolik jako mně, už jsou ženatí. A když ne, tak je problém, že člověk leze […]

Sherpafest 2019. Proč v sobotu vyrazit mezi lezecký lid? Několik důvodů se najde

09. 12. 2019 | Standa „Sany“ Mitáč
O návštěvě Špeka v metropoli by se psalo snadno (z digitální tmy do pražské MHD…), rádi bychom za redakci zmínili také křtění našeho pískařského kalendáře nebo premiéru Příběhu cesty „Egyptská hrana“ – jednoho skaláckého vzpomínání. Ale darmo mluvit a lákat na nedostupné – kluci ze Sherpafestu už zahlásili „vyprodáno“ na všechny bloky kromě prvního. Takže nemáš-li přístup na černý […]

Co s pískařem v zimě? Nelehké soužití pohledem ženy

02. 12. 2019 | Markéta Jeřábková
Možná to taky znáš. Ten tvůj je vyznáním pískař a jakmile není podmínka, není s ním kloudná řeč. V sezóně se dá těch pár dní ještě vydržet, ale co teď v zimě? Je to tu, zavírá se Skalák. Je mrzutej, protože se letos do Kacanov kvůli práci ani nestihl podívat. A to je jenom začátek. Další dny jen leje, a když […]

Papa lezec: Když je hezky, vezmeš je do zoo

26. 11. 2019 | Víťa Kopecký
„Prostě nejdřív jsem musel pro staršího do školky, pak s mladším na očkování, nakoupit, uvařit oběd na zejtra a jo, večer jsem sice šel lízt, ale jenom proto, že to jinej den nešlo a byl jsem z toho všeho tak hotovej, že mi dělalo problém vylézt pětku. To se pak zastavíš a říkáš si, že ti život vlastně lajnujou okolnosti […]

Když to nevzdáš, pochutnáš si. Jíst zdravě jde i na horách

25. 11. 2019 | Ludvíka Fialová
Do očekávaného odjezdu zbývají tři dny. Nadšení a očekávání nových zážitků vrcholí. Poslední nákupy a počítání snídaní, svačinek, večeří, kolik se toho ještě do batohu vejde a bez čeho neodjedu ani za nic. O jídle přemýšlím hodně – jednak kvůli bezlepkové dietě, tak i kvůli zdravému životnímu stylu. Nevzdávám se však a myslím, že zdravé jídlo lze uvařit i na horách. Požadavky […]

Stop splínům! Do Alp s Kerouacem v cizích autech

20. 11. 2019 | Anna Růžičková
Sluncem seškvařené prázdné plechovky od coly se choulí ve škarpě u silnice. V ústech máš chuť prachu a hlavou ti zní píseň všech tuláků světa. Ta o tichu horských jezer, cinkání kravských zvonců a svobodě. Sebereš vyplašenou odvahu a prvně zvedneš palec. Od přečtení Kerouacova On The Road sním o stopování jako o královské cestovatelské disciplíně. Dobrodruh, zbavený tíhy jistot, může vychutnávat všechny […]

Odhodit šátek a do pusy cigáro. Outdoor v Tunisku už není trestná činnost

19. 11. 2019 | Anče Hanuš Kuchařová
Očekávání jsem měla nulová, neb ještě deset dní před odjezdem jsem myslela, že jedeme do Řecka. Nevěděla jsem zhola nic, když jsem nastupovala na trajekt v italském městě Civitavecchia. Za těch 30 hodin na moři jsem se snažila hlavně psychicky připravit na arabskou kulturu, v čemž mi pomáhali všudypřítomní halasící a mlaskající mouřeníni. Jenže Tunisko není Maroko nebo […]

Přišel podzim, čas záplatování roztrhaných košil

11. 11. 2019 | Vojtěch Joska
Podzimní listí začíná barvit chodníky, poslední cestu už slaňuješ za tmy a v rajbáčku konečně nemáš v hlavě jen myšlenky na maglajz. Přišel podzim a tobě začíná docházet, že tohle písečný bohémství bude mít zas na chvilku utrum. Je tu čas přelezů, ideální podmínka a vyladěná půlroční forma… Co když ale tohle není to, co ke svému klidu v duši potřebuješ? […]

Óda na Bear Can

07. 11. 2019 | Markéta Syllová
Poznámka na úvod: Bear Can / Bear Canister / Bear Barrel – nádoba na uchovávání potravin odolná vůči medvědům. Bear can je povinnou součástí výbavy v některých regionech, jako např. Yosemitský národní park. Na stezce ke Copper Creeku zastaví tě rangerhey, vidím holka, že jsi strangertak ukaž jestli permit máša co v tom báglu ukrývášvíš, že kdo v Sieřře […]

„Budeš pracovat v Ádru,“ říkali. „Bude to sranda,“ říkali

05. 11. 2019 | Tereza Ševečková
“Sice budeme chodit do práce, ale budeme tam mezi svými. Asi se moc nezastavíme – na Kalírně prý bývají fofry, ale stejně budeme mít spoustu volného času, kdy budeme moct vyrazit do skal. Jó, budeme unavení, ale to hecnem a na konci léta polezeme bomby.”Skoro by to tak mohlo být, ale jenom skoro. Nemůžu říct, že […]

HVG – „Hard Very Grassy“. Jak jsme se rozlézali na nejdelší vícedélku Islandu

30. 10. 2019 | Jakub Lacina
Už skoro rok bydlím na Islandu, kde srdce lezce většinu času pláče, pokud není připraveno strávit několik hodin řízením na té jediné cestě, co tu mají. A to mi moc nevoní. Nebo pokud zrovna nefouká – rozuměj vítr, co ti při vystupování z auta urve dveře, pokud je nedržíš. Ale když mě přijel navštívit brácha, věděl jsem, […]

Kuchařka pro horolezkyně. Jak sestavit expediční jídelníček pro 20 chlapů?

29. 10. 2019 | Alena Čepelková
Pár desítek let. Tak dlouho lezu po různejch kopcích, soukám tam do sebe různá jídla a nejvíc mi stejně jede bramborová kaše se salámem. A pod horami to, co tam konzumují místňáci. Žízeň hasím nejradši vodou a čajem uvařeném rovnou s mlékem a kořením v očouzené konvici. Když chci něco zábavnějšího, dám si čang. Všechno jistí slivovica po ránu, ale ani […]

Lezu jako mimino – Nechť tě síla provází

25. 10. 2019 | Jakub Novotný
V našem posledním díle seriálu nakoukneme do tréninku síly. Nebudeme ale řešit intervaly, prostředky ani plánování. Podíváme se na trénink síly z trochu jiné perspektivy. Marek Orko Vácha píše v knize Místo, na němž stojíš, je posvátná země: „Je velkým problémem současné vědy, že to, jakým způsobem hledáme, určuje to, co najdeme.“ Myslím, že to není problém jen […]

S chutí do skal. Základem úspěchu je volba správné kuchařky

22. 10. 2019 | Olga Hušková
Listuji klasikou, leč dvoudílné „vaříme v Labáku“ mě na první pohled nenadchlo. Na počátku velkolepě slibuje Velkou i Malou Baštu, ale jen člověku začne kanout slina, zjistí, že zdejším maximem budou tak nanejvýš Buchtičky se šodó. Zachránit menu by snad mohla zvěřina, leč Jezevec, Krab ani Želva mě nelákají. Netopýr tak možná pro Ozzyho. Podsvinče z Děčínského prasečáku […]

„Chlapi, můžu tady brečet?“ Sean Villanueva pronikl do Ádru

17. 10. 2019 | Petr „Pjotr“ Vícha
Když Sean před dvěma lety poprvé vkročil v Ádru do hospody, lidi si hned začali šuškat: „Hej, to je ta bigwallová legenda! Nebo ne? A co tady dělá sám?” Dala se s ním do řeči Anička Havelková. Stěžoval si, že natrefil na nějaké spolulezce, ze kterých byl trochu v šoku. Prý během jištění popíjeli a všechny cesty s lanem mu připadaly […]

Punkový víkend v Rájci. Jak jsme si spletli chalupu s hospodou

16. 10. 2019 | Blanka Pechačová
Moje maminka od nás dostala k letošním sedmdesátinám dárek na přání – výlet osobním automobilem, a to kamkoli, kam se sama nedostane veřejnou dopravou. Podmínkou této objednávky byl z naší strany výběr destinace, kde si budeme moci zalézt. Na začátku června přišla k mému překvapení s tím, že by se ráda v rámci objednaného víkendového výletu podívala do Ostrova u Tisé. Do […]

Dilemata zloděje lezeckých duší (+video)

07. 10. 2019 | Lukáš Ondrášek
Natáčíš kamarády v situacích, kdy zažívají velké dobrodružství. Jednou rukou jistíš a jednou rukou držíš kameru. Kámoš trpí a ty jásáš, protože emoce stříkají. Ty šťavnaté záběry si publikum žádá a radost v basecampu u malé obrazovečky tě naplňuje chtíčem zase držet kameru. Je krásné ráno a nacházím se pod věží Petit Clocher du Portalet ve Švýcarsku. Jako člen skupiny lezců mám […]

Letní soutěž eMontany skončila. Vyhrála originální báseň, propracovaná kuchařka a himálajský jídelníček

06. 10. 2019 | redakce eMontany
Začněme čísly:24 lidí se zúčastnilo,4 lidi porotcovalia 10 vyhrálo! Jak se dařilo tobě? Podívej se níže. V letní soutěži eMontany, která měla téma „Je hlad nejlepší kuchař?“, se umístili: 1. Markéta Syllová (26 bodů) s Ódou na Bear Can (originální báseň, inspirovaná nádobou pro uchovávání potravin před medvědy)  2. Olga Hušková (20 b.) s článkem S chutí do skal (aneb základem úspěchu je volba […]

Lezu jako mimino – Dýchej!

26. 09. 2019 | Jakub Novotný
Často na stěnách slýchám povely jističů ke svým lezcům: „Dýchej!“Čím to, že někteří lezci přestávají dýchat už v krocích kolem 60 % svého maxima, a proti tomu někdo je schopen i v krocích kolem 95 % svého maxima snadno dýchat? Vše vychází z nastavení hrudníku. Jak jsem psal v předchozích článcích, lidské tělo se pohybuje po páru stojných a kročných opor v křižném […]
1 3 4 5 6 7 25